top of page

Kosten

Een lid koopt een Zondeel met de waarde van ongeveer een zonnepaneel.
We kunnen helaas nu nog niet precies zeggen wat de kosten van zo’n Zondeel zullen zijn. Het zal rond de €300 zijn. Dat is mede afhankelijk van het aantal deelnemers en de projecten die we gezamenlijk uitkiezen. Die kosten van een project zijn ondermeer afhankelijk van de omvang, bijv. 120 of 240 panelen op een dak, de ondersteuningsconstructie die nodig is en de aansluiting op het openbaar net die in sommige gevallen moet worden verzwaard. 

De coöperatie moet btw betalen over de investering. Dit krijgt de coöperatie later terug van de belastingdienst, maar moet wel voorgeschoten worden. Gebruikelijk is de deelnemers te vragen dit voor te schieten. Dat wordt in een overeenkomst geregeld.

Natuurlijk zijn we heel transparant over de kosten, zodra we verder zijn geven we een overzicht van alle kosten en baten voordat je definitief beslist om mee te doen. 

We zijn verplicht onderstaande te melden.
"Let op: u belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit."
We melden de activiteit wel bij de AFM, Autoriteit Financiële Markt en maken een informatiedocument. Dit zetten we ook op deze website, de bedoeling is dat je dit leest voor je definiteve deelname.
Dit is allemaal vrij standaard bij dit type projecten.
 
 

Baten

De coöperatie verkoopt de stroom aan een energieleverancier, momenteel ligt die prijs rond de €0,04 per kWh. Dat wordt aangevuld met subsidie tot €14,6 per kWh. Is de prijs van de verkochte stroom hoger dan is de subsidie lager tot een totaal van €14,6 per kWh.  Mocht de elektriciteitsprijs enig jaar heel laag zijn en onder een bodemprijs uitkomen, dan kan het zijn dat die 14,6 ct niet bereikt wordt. We laten dat tzt zien in een risico analyse.
Die subsidie regeling heet SCE, Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.
 
Een zonnepaneel levert 300 kWh/jaar groene energie. 
Van deze opbrengst per paneel van € 43,-/jaar gaan nog kosten voor de netaansluiting, verzekering, onderhoud etc af.  Dit is ongeveer €10-13 per jaar wederom afhankelijk van de omvang van het project. 
De algemene ledenvergadering besluit welk deel van de winst uitgekeerd wordt aan de Zondeel eigenaars. 

Na 7 -10 jaar is de totale uitbetaling gelijk aan de aanschafkosten van het Zondeel. Daarna is de opbrengst dus zuivere winst.
Een andere manier om de financiële gegevens weer te geven is deze: je investeert €300 in een Zondeel en ontvangt over een periode van 15 jaar €500 aan opbrengst.

Wellicht krijgen we nog een subsidie van de provincie,  er is dus een gerede kans dat de terugverdientijd van het Zondeel lager wordt, maar we willen nu niet een te positief beeld schetsen. 

Geldstroom 
 

geldstromen juli 2021.png
bottom of page